Julius Thomsen: En Dansk Kemikers Liv og Virke

Kemikeren Julius Thomsen (1826-1909) var den mest betydningsfulde danske naturforsker i perioden mellem Ørsted og Bohr.

Foredrag i Videnskabshistorisk Selskab af professor, dr. phil. og dr. scient. Helge S. Kragh, Niels Bohr Institutet.

Julius Thomsen skabte sin internationale berømmelse som grundlægger af termokemien gennem præcise målinger i laboratoriet, og desuden arbejdede han innovativt inden for den teoretiske og spekulative kemi. Specielt atomteorien og det periodiske system havde hans interesse. Hertil kommer, at han var dybt involveret i tekniske og industrielle aspekter af de fysiske og kemiske videnskaber, ikke mindst gennem en metode til fremstilling af soda ud fra grønlandske mineral kryolit. På grundlag af en ny biografi udgivet af Videnskabernes Selskab vil foredraget give et facetteret billede af Thomsens liv og videnskab og den tid, han hørte til.